Ήθη και Έθιμα Χριστουγέννων της Κροατίας από το 8ο ΓΕΛ Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 έγινε στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, με μεγάλη επιτυχία, η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση με τίτλο «Ήθη και Έθιμα Χριστουγέννων των 28 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η εκδήλωση  διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης (Europe Direct) Ηπείρου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών και το Δήμο Ζίτσας, με τη συνεργασία Σχολικών Μονάδων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ιωαννίνων.

Το 8ο ΓΕΛ Ιωαννίνων συμμετείχε παρουσιάζοντας Ήθη και Έθιμα Χριστουγέννων της Κροατίας. Στα πλαίσια της εκδήλωσης οι μαθητές μας τραγούδησαν ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα κάλαντα των Κροατών, το «Djetesce nam se rodilo», που αναφέρεται στη γέννηση του Ιησού Χριστού.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Φιλόλογος Παπαστάθη Δέσποινα.
Για την προετοιμασία και ολοκλήρωση της παρουσίασης συμμετείχαν η διευθύντρια του 8ου ΓΕΛ Ιωαννίνων, κα Μαριγούλα Κασσαγιάννη, και οι εκπαιδευτικοί Αντώνης Κέλλης και Γιολάντα Καπέρδα.

Συμμετείχαν οι μαθητές:
Μαρίνα Γείτωνα, Αικατερίνη Γούλια, Αγγελική Καλαμπόκα, Δήμητρα Κορτζή, Βάσια Νάστου, Πόπη Κωσταγιού, Σπυριδούλα Σπιτιέρη, Χριστίνα Χρήστου, Αθηνά Μήτση, Κωνσταντίνα Χήρα, Αριάδνη Παπαφώτη, Αθηνά-Μαρία Λάμπρου, Αθανασία Κλούρα, Δέσποινα Μαργαρίτη, Μαριάννα Τσόδουλου, Αλέξανδρος Τσούγιας, Τσούμα Μαίρη, Βασίλης Ψόχιος, Βασιλική Καραθανάση, Μαρία Καζάκου, Σταυρούλα Θεοδώρου, Βίκυ Κοζανίτη, Ιωσηφίνα Μαρτίνη, Μαρία Γιαούπη, Μελίνα Γαράφα, Πένυ Ζήκου, Χρήστος Λιούμπος, Δημήτρης Βρόντος, Γιώργος Βασιλείου, Βιβή Γάτσιου, Αλέξανδρος Σιάκας.


Παρακάτω μπορείτε να βρείτε υλικό που ετοιμάστηκε για την παρουσίαση. (Σημείωση: Αποθηκεύστε το αρχείο της παρουσίασης και το αρχείο ήχου στον ιδιο φάκελο ωστε να ακούγεται ο ηχος κατά την προβολή της παρουσίασης)

Εκτύπωση Email

Wish you were here - Ταινία μαθητών

Το σχολείο μας συμμετείχε στο 3ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών "Πάμε Σινεμά;", που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 10 Μαΐου 2003,

festival2003

με την ταινία "Wish you were here" και απέσπασε Τιμητική Διακρίση. Το σενάριο της ταινίας είναι εμπνευσμένο από την βαρβαρότητα της περιόδου της χούντας στην Ελλάδα.

Έπαιξαν οι μαθητές
Χρήστος Θεοδώρου
Αμαλία Λένη
Τσόδουλου Καίτη
Αλεξίου Κώστας
Κολιός Ηλίας
Κύρκος Βαγγέλης
Τσώτσης Βαγγέλης
Σκοπούλης Σωτήρης
Κόκκινου Βάλια
Καρρά Έφη
Ζώτου Χριστίνα
Καλογήρου Δήμητρα

Σεναριακή ομάδα: Βαγγέλης Τσώτσης, Βαγγέλης Κύρκος, Βάλια Κόκκινου
Σκηνοθετική ομάδα: Βαγγέλης Κύρκος, Κώστας Αλεξίου, Ευαγγελία Λιόντου

Σύμβουλος Σκηνοθέτης: Φώτης Πολυχρονόπουλος
Υπεύθυνος καθηγητής: Στέργιος Ναστόπουλος

 

 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σύρο, τα Ιωάννινα και το Μόναχο της Γερμανίας. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 148 ταινίες από ισάριθμα σχολεία (46 ταινίες από την Αττική, 32 από τη Θεσσαλονίκη, 41 από την Ήπειρο, 24 από τις Κυκλάδες και 5 από τη Γερμανία).
Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελούνταν από τους: Παντελή Βούλγαρη, Θάνο Μικρούτσικο, Λάκη Λαζόπουλο, Σμαράγδα Καρύδη, Νίκο Χατζηνικολάου, Σπύρο Βούγια και Παναγιώτη Φασούλα. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στις πόλεις που διεξήχθηκε το Φεστιβάλ και μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΤ-1.

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Αττικής απένειμε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, Καλύτερης Ταινίας Σύρου ο υπουργός Αιγαίου κ. Σηφουνάκης, Καλύτερης Ταινίας Ιωαννίνων ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος, Καλύτερης Ταινίας Μονάχου ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, Καλύτερης Ταινίας Θεσσαλονίκης ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ το Πανελλήνιο Βραβείο απένειμε ο κ. Λαζόπουλος που ήταν παρών στην περιοχή που το κέρδισε, την Ηπειρο.
Παρόντες στις τελετές, πέρα από όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Διαγόρας Χρονόπουλος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος κ.α

Αναλυτικά τα βραβεία:

1ο Πανελλήνιο Βραβείο "Πάμε Σινεμά;"
"Βαθειά Μεσάνυχτα και κάτι..." από το Ενιαίο Λύκειο Καλεντίνης
Σύμβουλος Σκηνοθέτης: Φώτης Πολυχρονόπουλος

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Αττικής
"Αχτιστο Φως" από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Βριλησσίων
Σύμβουλος Σκηνοθέτης: Ευθύμης Χατζής

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ηπείρου
"Ενας γάμος, 16 απιστίες και ένα παιδί" από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Ηγουμενίτσας
Σύμβουλος Σκηνοθέτης: Φώτης Πολυχρονόπουλος

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κυκλάδων
"Μια συνηθισμένη μέρα" από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Σύρου
Σύμβουλος Σκηνοθέτης: Χρήστος Κανάκης

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Θεσσαλονίκης
"Δείξε μου τα παπούτσια σου να σου πω ποιος είσαι" από το Σχολείο Πανεπιστημ. Θεσ/κης
Σύμβουλος Σκηνοθέτης: Αριαν Κότση

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Βαυαρίας
"Bavarian Love Story" από το Ενιαίο Λύκειο Νυρεμβέργης
Σύμβουλος Σκηνοθέτης: Λευτέρης Χαρίτος

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:
Τιμητικές Διακρίσεις Αττικής
"Σταγόνα Βροχής, σταγόνα ήλιου" από το 13ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου
Σύμβουλος Σκην/της: Ευθύμης Χατζής

"Βόλτα στη θάλασσα" από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Υμηττού
Σύμβουλος Σκην/της: Δώρα Μασκλαβάνου

"Ημιτελής Συμφωνία" από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Βύρωνα
Σύμβουλος Σκην/της: Νάνσυ Μπινιαδάκη

Τιμητικές Διακρίσεις Ηπείρου
"Wish you were here" από το 8o Ενιαίο Λύκειο Iωαννίνων
Σύμβουλος Σκην/της: Φ. Πολυχρονόπουλος

"Σιούλας ο Ταμπάκος" από το 4o Ενιαίο Λύκειο Iωαννίνων
Σύμβουλος Σκην/της: Φ. Πολυχρονόπουλος

"Κόντρες"
από τα ΤΕΕ Φιλιππιάδας
Σύμβουλος Σκην/της: Φ. Πολυχρονόπουλος

Τιμητικές Διακρίσεις Κυκλάδων
"Κι εμένα τι με νοιάζει;" από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Σύρου
Σύμβουλος Σκην/της: Νίκος Σταμπουλόπουλος

"Οι τρεις ευχές" από το Ενιαίο Λύκειο Νάουσας Πάρου
Σύμβουλος Σκην/της: Νίκος Σταμπουλόπουλος

"Η μήπως;" από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Θήρας
Σύμβουλος Σκην/της: Χρήστος Κανάκης

Τιμητικές Διακρίσεις Θεσσαλονίκης
"The human Sex Machine" από το Ενιαίο Λύκειο Σταυρούπολης
Σύμβουλος Σκην/της: Ακης Κερσανίδης

"Δύσκολοι καιροί για (μικρούς?) βασιλιάδες" από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Βασιλικών
Σύμβουλος Σκην/της: Απόστολος Τσιτσούλης

"Δίπλα στη θάλασσα" από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη
Σύμβουλος Σκην/της: Αλέξανδρος Κάντερμπάνκς

Τιμητικές Διακρίσεις Βαυαρίας
"Το παγκάκι της φιλίας" από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Μονάχου
Σύμβουλος Σκην/της: Αγγέλα Μυλωνάκη

Εκτύπωση Email

Ελευθερία - Ενα τραγούδι για την Ευρώπη

Το Λύκειο μας συμμετείχε το 2003 στην δραστηριότητα "Η Άνοιξη της Ευρώπης" με ένα τραγούδι με τίτλο: "Ελευθερία".

Το τραγούδι συνέθεσαν, έγραψαν τους στίχους, έπαιξαν και τραγούδησαν μαθητές από το σχολείο μας. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο της ΕΡΑ Ιωαννίνων.

Μαθητές
Γιαννάκης Κώστας: Μπάσο,
Ζήκου Μυρτώ: τραγούδι,
Ζώτου Χριστίνα: τραγούδι,
Καλαντζής Αχιλλέας: Ηλεκ. κιθάρα,
Καμαράτου Ευρυδίκη: Στίχοι,
Μπογάς Μιχάλης: Ηλεκ. κιθάρα,
Νικολάου Άννα: Στίχοι-τραγούδι,
Σιούλας Γιάννης: Στίχοι,
Σιώζου Ελένη: Στίχοι-τραγούδι,
Τζόκα Ηλιάνα: Πλήκτρα-Στίχοι-τραγούδι,
Τόλη Ελένη:Στίχοι,
Τσαμπαλά Ειρήνη: Στίχοι-τραγούδι.
Και μαθητές του Β4 και Β Θετικής Κατεύθυνσης.

Συμμετέχοντες Kαθηγητές:
Στέργιος Ναστόπουλος: Φυσικός-Συντονιστής της δραστηριότητας.
Τερέζα Παπακώστα: Μουσικός στο 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
Μαρία Τσούγλα: Καθηγήτρια Αγγλικών

Παράλληλα συλλέχθηκαν ανάλογα τραγούδια από σχολεία των χωρών : Ρουμανία, Σουηδία, Λιθουανία και Πορτογαλία και παρουσιάστηκαν όλα μαζί σε εκδήλωση του σχολείου στη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στις 21 Μαρτίου 2003. Τελικά όλο το υλικό, τραγούδια, φωτογραφίες και βίντεο συμπεριελήφθησαν σε ένα Audio CD-CDROM, το οποίο διανεμήθηκε σε ολα τα συνεταιρικά σχολεία και στο γραφείο για την "Ημέρα της Ανοιξης της Ευρώπης" στις Βρυξέλλες.

Αυτά, για να θυμούνται οι παλιότεροι μαθητές του σχολείου και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

 
Στέργιος Ναστόπουλος

Εκτύπωση Email

Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς στα Ιωάννινα

Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς στα Ιωάννινα

Ο Μιχάλης Γκανάς στα Γιάννενα

Στις 8/4/2011, επισκέφτηκε τη Σχολική Βιβλιοθήκη του 8ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, στα πλαίσια του προγράμματος «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία» και συναντήθηκε με ομάδα παιδιών από την Α΄ τάξη. Προηγήθηκε, βέβαια, μια μακρόχρονη προετοιμασία. Κατ΄ αρχάς αγοράστηκαν βιβλία του ποιητή και στη συνέχεια δόθηκαν στους μαθητές για μελέτη. Για την καλύτερη προετοιμασία τους, έγινε παρουσίαση από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης και σε συνεργασία με τους φιλολόγους, των εργοβιογραφικών στοιχείων του καθώς και ανάλυση τριών ποιημάτων του. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν τρία ταμπλό, στο χώρο της βιβλιοθήκης, στα οποία αναρτήθηκαν στίχοι του, πλαισιωμένοι από ζωγραφιές που εμπνεύστηκαν οι μαθητές. Παράλληλα, για την καλύτερη γνωριμία με τον ποιητή, αξιοποιήσαμε και το διαδίκτυο βρίσκοντας απαγγελίες και τραγούδια σε στίχους του. Όλα αυτά τα συγκεντρώσαμε εδώ.

Τέλος τα παιδιά έφτιαξαν ένα λεύκωμα βάζοντας όλη τη φαντασία τους και την δημιουργικότητά τους (το εξώφυλλο το έφτιαξαν με υλικά της φύσης). Στο λεύκωμα αυτό έδωσαν τον τίτλο «Περί ποιήσεως». Στην αρχή, αφού πρώτα έδωσαν τον ορισμό της ποίησης με στίχους του Γκανά, «έπαιξαν» με την ακροστιχίδα της λέξης ΠΟΙΗΣΗ και έδωσαν τους βασικούς άξονες του έργου του. Στη συνέχεια ανέπτυξαν το ρόλο της ποίησης στην καθημερινή ζωή, στη μουσική, στη ζωγραφική, στο θέατρο, στον κινηματογράφο κ.λ.π. Έκλεισαν το λεύκωμα με ένα απόσπασμα από συνέντευξη του ποιητή.
Το επιστέγασμα όλης αυτής της διαδικασίας ήταν η συνάντηση μαζί του. Ο ποιητής με την οικειότητα και την αμεσότητα που τον διακρίνει έκανε τα παιδιά να νιώσουν άνετα από την πρώτη στιγμή και να του θέσουν τα ερωτήματά τους και τους προβληματισμούς τους. Οι δύο ώρες κύλησαν χωρίς να το καταλάβουμε. Η ωραία ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, καθώς και η σοβαρότητα και η προσήλωση των μαθητών, μας οδήγησαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά διψούν για διαφορετικές προσεγγίσεις στη λογοτεχνία αλλά και άμεση επαφή με τους λογοτέχνες. Στο τέλος αποχαιρετήσαμε τον ποιητή, αφού τα παιδιά του πρόσφεραν το λεύκωμα που έφτιαξαν, με την ευχή να είναι καλά και να έχει έμπνευση, για να διαβάζουμε καλή λογοτεχνία και να ακούμε καλά τραγούδια.

Η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης

Καλλιόπη Σταύρου

 

Δείτε και εδώ το υλικό που συγκεντρώσαμε για τον Μιχάλη Γκανά.

Εκτύπωση Email

Εκδήλωση για τον ποιητή Νίκο Καββαδία

Νίκος Καββαδίας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Νίκου Καββαδία (1910 ? 1975), η Σχολική Βιβλιοθήκη του 8ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων πραγματοποίησε αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του. Η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 11.00 π.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου.

Ο θαλασσινός ποιητής, ναυτικός, Νίκος Καββαδίας ή «Κόλλιας» γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910, σε μια επαρχιακή πόλη του Χαρμπίν στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλλονίτες. Το Νοέμβριο του 1928, έβγαλε το πρώτο του ναυτικό φυλλάδιο ως "ναυτόπαις" και μπαρκάρισε τον επόμενο χρόνο στο φορτηγό "Άγιος Νικόλαος". Από το 1954 μέχρι και το 1974, ταξίδευε διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα. Τα πιο σημαντικά του έργα: Μαραμπού (1933), Πούσι (1947), Τραβέρσο (1975), Βάρδια (1954), Λι (1987), Του πολέμου/ Στ' άλογό μου (1987), έμειναν χαραγμένα στη μνήμη και στην καρδιά των Ελλήνων.

Εκτύπωση Email

  • 1
  • 2