Εδώ παρουσιάζονται πληροφορίες για τα διάφορα προγράμματα Περιβαντολλογικής Αγωγής που υλοποιεί το σχολείο μας.
Οι βασικές αρχές που διέπουν τα προγράμματα αυτά είναι η διεπιστημονική θεώρηση, η βιωματική προσέγγιση, η ενθράρρυνση της μαθητικής πρωτοβουλίας, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, η ανάπτυξη του δημοκρατικού διαλόγου, η καλιέργεια της κριτικής σκέψης και οι αρχές εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη.

 

Κάστρα: Ο τόπος τα ορίζει, ο άνθρωπος τα κτίζει - Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 2015

Και ήταν όλοι τους απίθανοι!!

kastra_01
Με πλήρη επιτυχία και σε ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδρομή των μαθητών της Α? Λυκείου στη Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Ξάνθη. Μια ομάδα 41 μαθητών του σχολείου μας και τριών καθηγητών ξεκίνησε το πρωί της 26ης Φεβρουαρίου από το 8ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων με προορισμό την Καβάλα στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα: «Κάστρα: Ο τόπος τα ορίζει, ο άνθρωπος τα κτίζει» που εκπονούν μαθητές της Α? Λυκείου από τα τρία τμήματα του σχολείου κατά το σχολικό έτος 2014-15 με την καθοδήγηση των καθηγητριών του σχολείου κας Ειρήνης Βαρτζιώτη και κας Κλαίρης Βενουζίου.

kastra_02
Η πρώτη επίσκεψη έγινε στο Μουσείο του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου μαθαίνοντας την ιστορία της πόλης. Ο χαρακτηριστικός πύργος του Λευκού Πύργου και η χαρακτηριστική ονομασία του, που άλλαξε στο πέρασμα του χρόνου, έδωσε το έναυσμα στους μαθητές να συνειδητοποιήσουν τη χρήση των πύργων σε παραθαλάσσια περιοχή ως αμυντικό έργο κατά των εχθρών.
kastra_03
Στη συνέχεια, η ξενάγηση των μαθητών από ειδικευμένη ξεναγό στον χώρο του Επταπυργίου,χώρο φυλάκισης μέχρι το 1989, και στα κάστρα της Θεσσαλονίκης γέμισε τους μαθητές με εικόνες και χρήσιμες γνώσεις για την εκπόνηση της εργασίας τους. Στο τέλος, η απαραίτητη βόλτα στην πλατεία της Αριστοτέλους προσέφερε σε όλους μας μια πνοή από τη σύγχρονη μεγαλούπολη.

kastra_04
Η άφιξη στην Καβάλα το ίδιο απόγευμα και η διασκέδαση σε ταβέρνα της πόλης έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να επιδείξουν τις στυλιστικές επιλογές και τα χορευτικά τους ταλέντα.

Η επόμενη μέρα μας βρήκε όλους στην αίθουσα του πρωινού, στο roof garden του ξενοδοχείου, να απολαμβάνουμε το πρωινό μας υπό τον ήχο της βροχής, η οποία, όμως, δε μας πτόησε,καθώς επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και το μουσείο του καπνού, τα οποία μας ξενάγησαν στην ιστορική διαδρομή της πόλης, παρατηρώντας τη διαδρομή της από μια μικρή κωμόπολη σε εμπορικό κέντρο, αφού η καλλιέργεια και η εμπορία του καπνού έδωσε στην πόλη ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον.

kastra_05
kastra_06
kastra_07


Η επίσκεψη στο εντυπωσιακό κάστρο της πόλης έγινε κατά το μεσημεράκι, παρ? όλες τις γκρίνιες των κουρασμένων και ξενυχτισμένων μαθητών με σύμμαχο τον καιρό. Το κάστρο της πόλης, το ρωμαϊκό της υδραγωγείο μας έδωσαν τη δυνατότητα να συλλέξουμε πολύτιμες πληροφορίες και φωτογραφίες της πόλης, χρήσιμες για την εργασία μας.

kastra_08
kastra_09
kastra_10


kastra_11
Μετά από ένα μικρό διάλειμμα για ξεκούραση ξεκινήσαμε για την Ξάνθη και την περιήγηση στην παλιά της πόλη. Η νύχτα που είχε επέλθει δεν υπήρξε σύμμαχός μας αλλά το φαγητό σε ταβέρνα της πόλης μας αποζημίωσε. Και όσοι γευτήκαμε τα ανατολίτικα γλυκά ευχαριστηθήκαμε με την επιλογή μας.


kastra_12
Η επόμενη μέρα, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου , μετά από έναν ανήσυχο-για τους πιο πολλούς μαθητές- ύπνο στο ξενοδοχείο, πήραμε το δρόμο της επιστροφής κάνοντας μια στάση στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, άλλοτε ακμάζουσα πόλη της Μακεδονίας στα χρόνια του Φιλίππου Β? και στα ρωμαϊκά χρόνια, όπου θαυμάσαμε το αρχαίο θέατρο .


Στη συνέχεια, μια ακόμη στάση μας έφερε ξανά στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά ξεναγηθήκαμε σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου πολλοί από μας αγοράσαμε ενθύμια για να θυμόμαστε αυτό το ταξίδι.
Η επιστροφή στα Γιάννενα έγινε με τις καλύτερες συνθήκες μέσα σε κέφι και τραγούδι. Δεν έλειψαν τα πειράγματα, τα αστεία και οι ευχαριστίες αλλήλων. Η επάνοδος στην πόλη μας στέφθηκε με πλήρη επιτυχία καθώς όλοι ήμασταν γεμάτοι εικόνες, γεύσεις, γνώσεις και?. πολύ ξενύχτι.
Ο απολογισμός της εκδρομής ήταν θετικότατος. Οι μαθητές μας εξέπληξαν για την ωριμότητά τους, τη συνέπειά τους και την καλή τους διάθεση. Τους χρωστούμε ένα «ευχαριστώ» για τη συνεργασία τους ευχόμενοι και συνέχεια.

Οι συνοδοί καθηγητές: Βαρτζιώτη Ειρήνη, Βενουζίου Κλαίρη, Λένης Κίμων.

 

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Τα πέτρινα γεφύρια - Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής

Το σχολείο μας υλοποίησε την σχολική χρονιά 2013-2014 το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής "Τα πέτρινα γεφύρια" (απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων με αριθμ. Πρωτ. Φ.Σχ.Δρ 552- 20/1/2014). Το πρόγραμμα ανέλαβε η εκπαιδευτικός και Διευθύντρια του 8ου ΓΕΛ Ιωαννίνων, Κασσαγιάννη Μαριγούλα μαζί με ομάδα μαθητών της Β τάξης του σχολείου.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος έγινε δημόσια παρουσίασή του. Υλικό της παρουσίασης μπορείτε να βρείτε παρακάτω.

Πέτρινα Γεφύρια της Ηπείρου
Πέτρινα Γεφύρια της Ηπείρου
Πέτρινα Γεφύρια...
Γεφύρι Βοβούσας
Γεφύρι Βοβούσας

Το γεφύρι της Βοβούσας χτίστηκε από τον πρωτομάστορα Αλέξη Μίσιο το 1748. Είναι ένα μονότοξο γεφύρι και έχει ύψος 11μ. και 22μ. μήκος.

Γεφύρι Βοβούσας
Γεφύρι Κόνιτσας
Γεφύρι Κόνιτσας

Το γεφύρι της Κόνιτσας χτίστηκε από τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο το 1870. Λέγεται ότι υπήρχαν 3 καμπανάκια στο γεφύρι αλλά τα 2 τα κατέστρεψαν οι Τούρκοι καθώς έφευγαν από την Κόνιτσα προσπαθώντας με πυροβολισμούς να προκαλέσουν ζημιές στο γεφύρι. Είναι ένα μεγάλο μονότοξο γεφύρι, με ύψος 17μ. και μήκος 36μ..

Γεφύρι Κόνιτσας
Γεφύρι Ζέρμας - Δροσοπηγής
Γεφύρι Ζέρμας - Δροσοπηγής

Δίτοξο γεφύρι το οποίο βρίσκεται στα όρια Δροσοπηγής και της πλαγιάς της Κόνιτσας. Το άνοιγμα του μεγάλου τόξου είναι 15,5μ. με ύψος 7μ. και το μικρότερο 7,5 και 3,5 μ. αντίστοιχα. Το μικρό ανακουφιστικό τόξο έχει άνοιγμα 1,60μ. και ύψος 1μ. Το πλάτος του γεφυριού είναι 3μ. συμπεριλαμβανομένων και των στηθαίων του, πλάτους 0,50μ.

Γεφύρι Ζέρμας -...
Γεφύρι Κρυονερίου
Γεφύρι Κρυονερίου

Μονότοξο γεφύρι το οποίο βρίσκεται στην Μόλιστα Κόνιτσας. Το γεφύρι στηρίζεται σε ακρόβαθρα ορθογωνικής διατομής, έχει ημικυκλικό τόξο με άνοιγμα 7,9μ., ύψος 2,7μ., πλάτος 2,7μ. και φέρει διάζωμα από διπλή σειρά θολιτών με τη δεύτερη σειρά ελαφρώς προέχουσα και χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι. από ντόπιους τεχνίτες.

Γεφύρι Κρυονερί...
Γεφύρι Κλειδωνιάς
Γεφύρι Κλειδωνιάς

Μονότοξο γεφύρι το οποίο βρίσκεται στη Κλειδωνιά Κόνιτσας. Έχει άνοιγμα τόξου 17,5μ. , ύψος 6,5μ. και πλάτος 3,2μ. Είναι λιθόκτιστο με καταβιβασμένο τόξο και φέρει διάζωμα από διπλή σειρά θολιτών, πλάτους 0,5μ. Χτίστηκε το 1853.

Γεφύρι Κλειδωνι...
Ομάδα Μαθητών 8ου ΓΕΛ Ιωαννίνων
Ομάδα Μαθητών 8ου ΓΕΛ Ιωαννίνων
Ομάδα Μαθητών 8...

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο