Η εκδρομή του 8ου Λυκείου στο CERN

Η εκδρομή του 8ου Λυκείου στο CERN

Αξέχαστη εμπειρία υπήρξε η εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών του Λυκείου μας στο ερευνητικό ινστιτούτο CERN (Conseil Europ?en pour la Recherche Nucl?aire) που εδρεύει στη Γενεύη.

Το ταξίδι μας είχε ως στόχο τη γνωριμία του κέντρου που αρχικά ήταν αφιερωμένο στη μελέτη των ατομικών πυρήνων  αλλά σύντομα άρχισε να ασχολείται με την σωματιδιακή φυσική, αλλά και την επίσκεψη ευρωπαϊκών πόλεων με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα καθεμιάς.

Οι εκδρομείς ξεκινήσαμε οδικώς μέχρι την Ηγουμενίτσα και από εκεί με πλοίο στην Ανγκόνα. Από εκεί διασχίζοντας την Ιταλία κατευθυνθήκαμε στη Βόρεια Ιταλία, στο Μιλάνο, και από εκεί στη Γενεύη. Μιλάνο, Ανεσύ, Γενεύη, Λωζάνη, Μοντρέ υπήρξαν οι σταθμοί της διαδρομής μας. Ο καθένας από αυτούς μας έδωσε μια διαφορετική πνοή ευρωπαϊκού αέρα.

Η μεσαιωνική γαλλική πόλη Ανεσύ με τη λίμνη και τα ιστορικά σοκάκια της, στα οποία περπάτησαν γάλλοι Διαφωτιστές, μας οδήγησε στο παρελθόν, η Γενεύη με τη σπάνια  φυσική ομορφιά, τα πολυτελέστατα μαγαζιά, την καθαριότητά της και τα εκατοντάδες μαγαζιά ρολογιών, για  τα οποία είναι τόσο φημισμένη η Ελβετία, η Λωζάνη με το Ολυμπιακό Μουσείο και τα εκθέματα στον προαύλιο χώρο του, το Μοντρέ, ένα ελβετικό θέρετρο μιας άλλης εποχής και τέλος το κοσμοπολίτικο και εμπορικό Μιλάνο με τον περίφημο καθεδρικό του Duomo και την ομώνυμη πλατεία του, μας έδωσαν μια πρώτη εικόνα των πόλεων και μας γέμισαν με την επιθυμία της μελλοντικής επιστροφής σ? αυτές.

Εκείνο, όμως που μας καθήλωσε, για όσους βέβαια παρακολουθούσαν τη διαδρομή, ήταν το φυσικό τοπίο. Διασχίζοντας την ιταλική Αόστα και περνώντας τα ελβετικά σύνορα μέσω της σήραγγας που διασχίζει τις Άλπεις και κατά την επιστροφή το πέρασμα του Αγίου Βερνάρδου και το πέρασμα από την ιταλική  περιοχή Μπέργκαμο, η εναλλαγή των χρωμάτων, πράσινου, καφεκόκκινου και ?χρυσαφιού των δέντρων από τη μια και των χιονισμένων Άλπεων από την άλλη δημιουργούσε μια παραμυθένια αίσθηση. Στη συνέχεια, τα απέραντα  ελβετικά λιβάδια , οι ατελείωτες στην εντέλεια καλλιεργημένες πλαγιές με αμπέλια και τα μεσαιωνικά κάστρα μας έδωσαν την εντύπωση της τελειότητας.

Στον τελικό απολογισμό, διαφορετικό για τον καθένα, ορισμένα γεγονότα είναι αναμφισβήτητα. Η λεπτομερής και διαφωτιστική ξενάγηση και η ενημέρωση πάνω στα πειράματα που διενεργούνται τώρα στο CERN, η λεπτομερής ξενάγηση από την ξεναγό για τα τοπία, την ιστορία αλλά και την οικονομία των περιοχών που περάσαμε, οι εικόνες από όσα είδαμε αλλά και το γέλιο και το κέφι που μας συνόδευε έκαναν αυτό το ταξίδι ξεχωριστό. Σε αυτό, βέβαια, οφείλουμε να προσθέσουμε την άψογη συμπεριφορά των μαθητών μας, τη συνεργασία τους και την καλή παρέα που μας συντρόφευε σε όλο το ταξίδι.

Κλαίρη Βενουζίου, συνοδός καθηγήτρια.

Ετικέτες: CERN

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο